Hoppclinic med Albert Mårtensson och Pontus Berndtsson

Fredagsmorgonen började med hoppclinic för årskurs 2 i Kungsbacka, ledd av SRG:s hopplärare Liza Samuelsson tillsammans med hoppryttarna Albert Mårtenson & Pontus Berndtsson (bilden).

Clinicen delades upp i tre delar.

Del 1:

Fokus på sits & vägar – anridning och landning. Pontus och Albert hoppade på skolhästarna Fudge och Rockstar. De började med att travhoppa och visade olika sitsar (lätt sits och djup lätt sits) i anridningen och hur man alltid skall tänka framåt i landningen. sedan visade de samma sak i galopp på två enkelhinder. Innan det var dags för hela banan så visade båda två hur man gör när man reglerar antal galoppsprång på en distans på 24 m. Pontus och Albert avslutade med att hoppa hela banan där fokus låg på vägarna och sitsen.

På Rockstar visade Albert en felfri runda med något djupare lätt sits som han motiverade med att han använde för att undvika att Rockstar skulle bli för ”lång”. Pontus som satt på modellen mindre häst, använde sig av mer lätt sits, men valde att sista galoppsprången innan avsprånget, komma djupare ner i sadeln för att rama in hästen. Även Pontus red en felfri runda med mycket noggranna vägar.

Efter del 1 var det bangång med åk 2.

Halva klassen fick gå banan med Albert och andra hälften tillsammans med Pontus, de gick igenom hur man skulle rida på bästa sätt. ”Håll galoppen i svängen, titta på nästa hinder, här kan du vara lite lättare i sitsen” – var några av de kommentarerna som hördes.

Del 2:

Fokus på tempo & rytm. Pontus red på skolhästen Bullen och Albert på skolhästen Chin Chen. Här fick vi efter uppvärmningen först se framhoppning på ett räcke och en oxer, där fokus låg på att välja rätt tempo beroende på höjd, hindertyp och häst. Båda ryttarna betonade vikten av att rida i samma tempo i anridningen och landningen för att uppnå en bra rytm.

Efter framhoppningen var det dags för en något längre bana med 13 hinder och 14 språng. Det gjorde båda två ekipagen imponerande snyggt. Väl avvägt tempo, snygga vägar, varierad sits och framförallt med en bra rytm.

Pontus och "Bullen"

Albert och Chin Chen

Del 3:

Banhoppningsträning för eleverna. Eleverna i åk 2 hoppade samma bana som  hade gjort i del 1 av clinicen. Samtliga elever gjorde väldigt fina rundor där Pontus och Albert gav feedback till alla elever. Även här fick vi se noggranna vägar, snygga sitsar och väl avvägt tempo. Bra jobbat!

Pontus ger feedback till Sandra och Nathalie.

Stort tack till Pontus & Albert som kom och red! Det uppskattades väldigt mycket av både elever och personal.

 

Vilka är då Pontus och Albert?

Pontus är 22 år och arbetar som beridare hos Team Emanuelsson. Pontus har varit elev på SRG och tävlat upp till och med 1.40 m hoppning. Han har också tävlat en del internationellt.

 

Albert är 28 år och arbetar deltid som tävlingsryttare och har tävlat upp till och med CSI*** Grand Prix. Albert har hoppat upp till 1.50 m och ridit flera mästerskap där han har medaljer både individuellt och i lag.

FLER NYHETER

Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet
Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet

Gymnasiearbete, 100 poäng, är en obligatorisk kurs på samtliga gymnasieprogram i Sverige.

Läs mer »

Man är mer självständig än man tror
Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också...

Läs mer »

Anna & Hanna med Erasmus+ i Holland
Anna & Hanna med Erasmus+ i Holland

Anna & Hanna går andra året på vår skola i Sigtuna.

Läs mer »