Anna & Hanna med Erasmus+ i Holland

Anna & Hanna går andra året på vår skola i Sigtuna. De gjorde utlands APL på stallet De IJzerenman under fyra veckor i oktober. Bild: Annas & Hannas "extrafamilj" och arbetskamrater under praktiken.

Glädje & passion för hästar
Hanna: "När jag fick reda på att just jag fått stipendium för att åka utomlands på praktik blev jag jätteglad, det har varit något jag velat testa på länge. Att få se en annan kultur, att få jobba i ett mer internationellt stall, att få utmanas, öva min engelska och utvecklas personligt. Det här är något jag tycker alla borde göra om man får chansen. Jag fick mitt förstahands val att resa till stall De IJzerenman i Weert, Holland. Det är ett dressyrstall där hästar tränas för tävling och försäljning, de har även hingstar till avel. Anläggningen drivs av Björn van Kessel och Niels Bax."

Anna: " Jag visste när jag började på SRG att jag ville åka på utlandspraktik. Passionen för hästarna var min drivkraft, viljan att prestera. När möjligheten dök upp så tvekade jag inte mycket på att söka stipendium. Beskedet att jag skulle få åka till mitt förstahandsval gjorde mig väldigt nöjd. Jag hann aldrig riktigt tagga till, det var veckor kvar och allt kändes så himla långt borta. När dagarna smög sig på så insåg jag att jag skulle resa ner till Holland med en klasskompis till mig och stanna där i fyra veckor. Jag kunde inte vänta nog till att få börja jobba. Dagarna rullade på och även om kroppen var slut efter varje dag så njöt jag av det något enormt. När halva tiden hade gått så började jag redan få smått ångest över att åka hem. För varje dag som gick så ville jag bara stanna längre."

Huset vi bodde i.

Resa & boende
Hanna: "Vi flög från Arlanda måndagen den andra oktober, vi mellanlandade på Kastrup för att där möta upp Eva och de andra stipendiaterna från de andra skolorna. Vi flög vidare till Düsseldorf, där vi sedan hyrde en bil och åkte vidare till Holland. Först lämnade vi av två andra elever som hade praktik i ett stall som är bredvid vårat praktikstall och sedan åkte vi till vårat hus där vi skulle bo. Det låg på gården och var alltså väldigt nära stallet. Jag var oerhört nyfiken på hur det såg ut i stallen och runt om på gården, men det fick jag se nästa dag eftersom vi kom dit ganska sent. Niels och Laurence, två av de vi senare skulle jobba med kom dit och sa hej, de verkade båda trevliga och positiva.
Jag och Anna delade rum, på övervåningen bodde ett par och deras son och det var även en annan praktikant från Holland som bodde i ett rum bredvid vårat. Vi delade på kök och toalett. Andra kvällen åt vi på en italiensk restaurang med Eva och de två andra tjejerna från Kungsbackaskolan som hade praktik hos Rob Ehrens, gården bredvid oss. Det var roligt att höra hur de hade haft det och jämföra likheter och olikheter mellan våra stall.  "

Restaurangbesök i Weert.

En dag på praktiken
Hanna: "De huvudsakliga uppgifterna under min praktikperiod var att följa verksamheten och sköta hästar och anläggning så som att fodra, mocka, förbereda hästar innan och efter ridning, ta hästar fram och tillbaka till skrittmaskinen som användes flitigt. Vi gick också ut och in med hästar från hagen, städade boxar och andra utrymmen, tog hand om utrustning och en del andra saker. Vi jobbade måndag till fredag klockan halv åtta till strax över fem och lördagar halv åtta till straxt efter klockan ett. På söndagar var vi lediga. Vi gjorde ungefär samma saker varje dag men det kändes ändå ganska omväxlande. Ena eftermiddagen stod man mest och duschade svettiga hästar medan en annan dag promenera en häst, fodra hö och gå med hästar från skritten. Det var bra stämning bland personalen som gjorde allt roligare."

Niels Bax till häst och utebanan.

Planera och klara sig själv
Hanna: "För mig som är van att bo hemma med mina föräldrar var det en bra erfarenhet att få planera och handla mat själv. Jag köpte ganska mycket färdig mat eftersom man är där fyra veckor och då ville jag inte köpa för mycket kryddor och ingredienser som inte går åt. Ett tips är att planera vad man ska äta för några dagar framåt och se så att man har tillräckligt med mat. Jag åt i alla fall mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Det är också bra att handla större paket av till exempel pasta i början av praktikperioden, så behöver man inte handla lika ofta, men man hinner ändå äta upp det innan man ska åka hem. Från där vi bodde till affärerna och tågstationen i Weert tar det ungefär en halvtimme att gå och det finns mataffärer som ligger ännu närmre vårat hus. Det är alltså ganska centralt."" 

Equine Elite the Auction - en häftig & rolig upplevelse.

Upplevelser
Hanna: "Förutom stalljobbet fick jag även andra roliga upplevelser, en söndag åkte jag och Anna till Amsterdam, jag hade aldrig varit där innan. Det var väldigt stort och mycket folk men samtidigt mysigt. Vi shoppade, åt och gick runt på stan. Sista helgen åkte jag även och hälsade på min kusin som bor i Nijmegen. De har väldigt bra tågförbindelser och det är lätt att köpa biljetter i automaterna. Till Amsterdam tog det ungefär en timma och fyrtio minuter och till Nijmegen en och en halv timme, men då behövde jag även byta tåg vid ett tillfälle."

Anna: "Sista veckan så fick vi följa med på Equine Elite the Auction vilket var väldigt häftigt. Det var annorlunda än om man tänker sig visning hemma i Sverige. Alla hästarna var väldigt häftiga och de fanns i flera storlekar, åldrar former och färger. Första hästen som kom var efter ingen mindre än Vivaldi." 

Hanna: "På auktionen säljs dressyrhästar i toppklass. Det är både unghästar de visar för hand och äldre hästar på olika nivåer som de visar uppsuttet. Vi var där på presentationen och de visade drygt femtio hästar. Jag blev väldigt fascinerad över de hästar som klarade av att hålla sig lugna trots den höga musiken, alla människor och saker runt om kring. Det var till och med blomsterarrangemang inne på banan. Först när jag tänkte på auktion, tänkte jag ett kallt ridhus med hårda stolar, men det visade sig vara mer som en föreställning på en fin restaurang. Efteråt kunde man hälsa på hästarna när de stod i boxarna. Det var en rolig upplevelse att få följa med dit."

Kandar i en lång rad...

Varför söka stipendium från Erasmus+?
Anna: "Allt har sitt slut och jag är så enormt tacksam för mina lärare som lät mig åka och för Erasmus+ som gav mig möjligheten. Tanken med utlandspraktiken för min del, var att testa på riktigt om detta verkligen var det jag ville i framtiden och jag fick ett klart och tydligt svar. Jag trivdes något enormt med att jobba utomlands. Se en ny kultur, träffa helt nya människor och knyta ytterligare kontakter. Jag rekommenderar varmt att söka Erasmus+ stipendiet, det är en häftig chans och jag har inte ångrat en sekund av det. Jag saknar Holland lite då och då men tvivlar inte på att jag kommer att återvända en dag.Tack så mycket alla på De IJzerenman för fyra härliga veckor. Ni var som en extra familj under min praktik.
Till alla er som funderar på att söka: Gör det, våga ta chansen, ångra inte att du missade möjligheten. Men var redo att jobba hårt, man får inte något gratis, vill du ha det, kämpa för det."

Hanna: "Det är alltid svårt att säga specifika saker man lärt sig men att få jobba i en sådan miljö med människor från olika länder ger mycket. Man blir snabbare, hemma skulle jag tycka det var väldigt stressigt att göra i ordning en häst på tio minuter medan tio minuter där var gott om tid. Det var skönt att komma hem igen och göra i ordning min egen häst i lugn och ro och veta att jag inte behöver borsta tio hästar till efter. Vi fick inte rida någon gång vilket jag saknade att göra. Annars är det ett ställe jag skulle kunna åka tillbaks till för att jobba. Jag hade trots allt en rolig och lärorik praktikperiod och är väldigt glad och tacksam över att fått haft min praktik på stall De IJzerenman i Holland."  

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »