Blivande lärare i skolbänken

2012 visade en doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet att kvinnor som jobbar i stall utvecklar ledaregenskaper som de får nytta av i arbetslivet. Detta märks inte minst på Sveriges Ridgymnasium där många elever väljer att bli lärare efter studenten. - Lärare är ett fantastiskt roligt yrke och det kombinerar många egenskaper som man utvecklar genom arbete i stall, säger Bodil Alsenmyr, lärare och biträdande stallchef på Sveriges Ridgymnasium.

Bodil Alsenmyr, yrkeslärare och bitr. stallchef på SRG Varberg.

I Lena Forsbergs doktorsavhandling Manegen är krattad: Om flickors och kvinnors företagsamhet i hästrelaterade verksamheter framkom det att traditionella könsmönster utmanas i stallet eftersom fysisk handlingskraft och mod premieras.
– Som ryttare lär du dig tidigt att ta ansvar för andra än bara dig själv och det är viktigt om du ska bli en bra ledare, säger Erika Haraldsson, lärare på Sveriges Ridgymnasium.

Erika Haraldsson, lärare på SRG Varberg.

Ny student vid Göteborgs universitet
Ria Hedell tog studenten från Sveriges Ridgymnasium 2018 och började nu i augusti läsa ämneslärarprogrammet på Göteborgs universitet för att bli lågstadielärare.
- Jag tror absolut att jag har en fördel av att ha arbetat i stallet och gått på Sveriges Ridgymnasium. Jag har bland annat lärt mig ledarskap, tålamod, blivit bra på att jobba i grupp och ta eget ansvar.
Anledningen till att Ria Hedell valde just lärarutbildningen var på grund av sina egna lärare.
- Under gymnasietiden blev jag uppmuntrad att följa i deras fotspår.

Ria Hedell, lärarstudent.

”Det är inte bara eleven som ska lyssna på läraren”
Ebba Konradsson läser andra året på Sveriges Ridgymnasium och har även hon siktet inställt på att bli lärare.
- Jag har alltid tyckt om skolan samtidigt som att jag tycker att mycket kan förbättras och det är därför jag vill bli lärare, för att skapa en förändring.
Ebba Konradsson vill undervisa på grundskolan och i nuläget mest intresserad av matte- och svenskämnet. Hon ser många fördelar med sitt gymnasieval inför kommande universitetsstudier.
- På Sveriges Ridgymnasium får man lära sig ledarskap och att ta ansvar samtidigt som man måste kunna samarbeta med andra människor. Man får lära sig att acceptera varandra och att lära sig av varandra eftersom vi alla har olika erfarenheter. Samtidigt måste man visa förståelse, vilket jag tror är viktigt som lärare. Det är inte bara eleven som ska lyssna på läraren.

Ebba Konradsson, elev SRG18 Varberg.

Annelie Adamsdotter
Lärare - Föräldraledig
annelie.adamsdotter@ridgymnasium.nu

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »