Drömmar skapas av hästskor

Använda, rostiga och förbrukade. SRG i Varberg skapar drömfångare av återbrukade hästskor till förmån för UNICEFs utbildningsprogram i Namibia.

- Det är jättekul att kunna ta tillvara på förbrukat material och skapa någonting nytt som dessutom gör gott för andra. Det är helt enkelt värdeskapande lärande med en välgörenhetsaspekt, säger Annelie Adamsdotter, samhällslärare på Sveriges Ridgymnasium i Varberg.

Mänskliga rättigheter
Initiativet tog avstamp från UNICEFs Operation Dagsverke som är en insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet. I Operation Dagsverke får gymnasieelever chans att lära sig mer om barns rättigheter och skapa insamlingskampanjer för skolbarn runt om i världen. 2017 års Operation Dagsverke kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Namibia och bidra till att skolelever får ökad kunskap om hur de skyddar sig mot, och kan leva med HIV.
- HIV och bristen på kunskap kring sjukdomen är fortfarande ett mycket stort problem i världen och det är viktigt för våra elever att få förståelse för vilka olika förutsättningar vi egentligen föds med, säger Annelie.

Några av elevernas egenhändigt gjorda drömfångare

Fjädrar och glitter
I kursen Samhällskunskap 1a1 ingår mänskliga rättigheter som centralt innehåll vilket behandlas genom bland annat Operation Dagsverke. Insamlingskampanjen ger också utrymme för stor kreativitet då det är möjligt att exempelvis anordna en garageloppis, hålla i en biltvätt, sjunga på stan eller som i det här fallet skapa drömfångare med hjälp av hästskor. Idén till ridgymnasiets återskapande kom från det sociala nätverket Pinterest.
- Hästskor är någonting väldigt vackert och robust som man vanligtvis inte återbrukar, men det finns oändligt många kreativa skapelser som utgår från just hästskor. Bland annat fantastiskt fina drömfångare. Jag tänkte att det här måste vi försöka oss på i klassrummet.
Glitter införskaffades. Likaså fjädrar och diverse pärlor till elevernas stora glädje.
- Det är jättekul att inte bara sitta i skolbänken utan få göra praktiska saker också, säger Edwin Ramberg som läser kursen.

Försäljning innan jul
Försäljningen av drömfångarna är ännu inte påbörjad. Innan dess måste nämligen fler drömfångare tillverkas och det har uppstått ett oväntat problem.
- Vi har lite problem med att eleverna blir så nöjda med sina drömfångare att de inte vill sälja dem, skrattar Annelie.
Försäljningen är inbokad på onsdagens torgmarknad i Varberg.
- Förhoppningsvis har vi tur med vädret, säger Annelie.

 Vill du veta mer om insamlingen, besök vår insamling via Unicefs hemsida >>

FLER NYHETER

Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup
Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup

En tävling full av hästkunskap under en hel dag.

Läs mer »

SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje
SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje

Det är en helt vanlig dag på Sveriges Ridgymnasium i Svedala.

Läs mer »

Svedala - SRG satsar och bygger ut
Svedala - SRG satsar och bygger ut

Vi satsar större på vår anläggning Bökebergs Gård & Arena och planerar att ta emot fler elever med p...

Läs mer »

Blivande lärare i skolbänken
Blivande lärare i skolbänken

2012 visade en doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet att kvinnor som jobbar i stall utvec...

Läs mer »