Drömmar skapas av hästskor

Använda, rostiga och förbrukade. SRG i Varberg skapar drömfångare av återbrukade hästskor till förmån för UNICEFs utbildningsprogram i Namibia.

- Det är jättekul att kunna ta tillvara på förbrukat material och skapa någonting nytt som dessutom gör gott för andra. Det är helt enkelt värdeskapande lärande med en välgörenhetsaspekt, säger Annelie Adamsdotter, samhällslärare på Sveriges Ridgymnasium i Varberg.

Mänskliga rättigheter
Initiativet tog avstamp från UNICEFs Operation Dagsverke som är en insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet. I Operation Dagsverke får gymnasieelever chans att lära sig mer om barns rättigheter och skapa insamlingskampanjer för skolbarn runt om i världen. 2017 års Operation Dagsverke kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Namibia och bidra till att skolelever får ökad kunskap om hur de skyddar sig mot, och kan leva med HIV.
- HIV och bristen på kunskap kring sjukdomen är fortfarande ett mycket stort problem i världen och det är viktigt för våra elever att få förståelse för vilka olika förutsättningar vi egentligen föds med, säger Annelie.

Några av elevernas egenhändigt gjorda drömfångare

Fjädrar och glitter
I kursen Samhällskunskap 1a1 ingår mänskliga rättigheter som centralt innehåll vilket behandlas genom bland annat Operation Dagsverke. Insamlingskampanjen ger också utrymme för stor kreativitet då det är möjligt att exempelvis anordna en garageloppis, hålla i en biltvätt, sjunga på stan eller som i det här fallet skapa drömfångare med hjälp av hästskor. Idén till ridgymnasiets återskapande kom från det sociala nätverket Pinterest.
- Hästskor är någonting väldigt vackert och robust som man vanligtvis inte återbrukar, men det finns oändligt många kreativa skapelser som utgår från just hästskor. Bland annat fantastiskt fina drömfångare. Jag tänkte att det här måste vi försöka oss på i klassrummet.
Glitter införskaffades. Likaså fjädrar och diverse pärlor till elevernas stora glädje.
- Det är jättekul att inte bara sitta i skolbänken utan få göra praktiska saker också, säger Edwin Ramberg som läser kursen.

Försäljning innan jul
Försäljningen av drömfångarna är ännu inte påbörjad. Innan dess måste nämligen fler drömfångare tillverkas och det har uppstått ett oväntat problem.
- Vi har lite problem med att eleverna blir så nöjda med sina drömfångare att de inte vill sälja dem, skrattar Annelie.
Försäljningen är inbokad på onsdagens torgmarknad i Varberg.
- Förhoppningsvis har vi tur med vädret, säger Annelie.

 Vill du veta mer om insamlingen, besök vår insamling via Unicefs hemsida >>

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »