Elins och Lukas utlands-APL hos Stal Rob Ehrens

Erasmus+: Elin och Lukas går andra året på SRG Flyinge och fick stipendium för att göra utlands-APL i Holland 1-26 oktober 2018.


Glad och tacksam

Elin: "När jag fick reda på att just jag skulle få åka blev jag väldigt glad och var medveten om vilka fördelar det skulle ge mig. Jag sökte stipendiet för att få mer erfarenhet inom yrket och för att se hur det faktiskt kan se ut om man lämnar Sveriges gränser. Jag var även medveten om fördelarna så som att få utveckla mitt språk, skaffa mig kontakter och självklart få ett kvitto på om jag faktiskt kommer att trivas med detta yrket."

Lukas: "Så tacksam att just jag fått möjligheten att åka på utomlands APL med Erasmus+. Det kändes väldigt speciellt och spännande när jag fick reda på det men även långt borta. Tänkte länge att det var långt kvar innan vi skulle åka, men till slut var dagen där och jag var väldigt nervös. Framför allt över engelskan då det inte är mitt starkaste ämne, men trots det klarade jag mig bra och förstod vad de sa. Att vara tvungen att prata engelska gjorde att jag vågade försöka, även om jag ibland misslyckades, vilket utvecklade min engelska."


Anläggning och boende

Lukas: "Jag åkte med Elin i min klass och vi var borta nästan en hel månad. Under min APL hos Rob & Robbert Ehrens fick jag sköta samtliga stallsysslor så som att mocka, sopa, fodra, damma, göra i ordning hästar före/efter ridning, leda till/från hage skritt och hänga med på träning/tävling. Praktiken gav mig möjlighet till ännu bättre hingst- och unghästvana vilket är ett stort plus att ha i sitt CV om man senare i livet söker hästjobb.  Tränade på min förmåga att jobba hästar på lina i longering och lära mig deras system. På området där vi bodde fanns ett badhus med både inomhus/utomhus bassäng samt även bubbelpooler som var perfekt avkoppling efter en lång hård praktikdag."


Elin: "Stal Ehrens anläggning är ganska nybyggd, det är ett stort modernt stall med ett ridhus i anslutning så man slipper gå ut för att komma till ridhuset, i stallet finns även ett fikarum med ett fullt utrustat kök. Jag och Lukas bodde på en semesteranläggning i en bungalow med två sovrum, vardagsrum, kök och badrum vilket har varit super bra. Vi hade även fri tillgång till ett badhus både ute och inne samt att det fanns flera aktiviteter runt om på området. Det fanns även lite restauranger, affärer och en matbutik. Här hade jag gärna bott igen, så ett bra ställe. Boendet var cirka 3 kilometer ifrån vår praktikplats vilket gjorde att vi fick låna cyklar så vi enkelt kunde ta oss fram och tillbaka."


Praktiken gav mersmak
Lukas: "De bästa med praktiken var att få bli en del av deras team se hur de jobbar. Fick en god relation till arbetskamraterna och man fick reda på när man gjorde något bra eller om man kunde göra något bättre och effektivare och på så vis utvecklas. 
Mitt tips till dig som vill åka är att våga ta en sådan här chans får man kanske bara en gång i livet. Oavsett om du är bra på engelska eller inte så klarar man det, jag gjorde så varför skulle inte du göra det? Våga försöka det är på misstagen man lär sig. Absolut fick jag mersmak och får jag chansen någon mer gång kommer jag inte tveka en sekund att åka."

Elin: "Det bästa med min praktik måste nog vara allt jag fått uppleva och lära mig, vilken upplevelse och erfarenhet, är så glad att jag fått möjligheten att göra detta. Tror inte jag kan plocka ut något specifikt som jag är extra nöjd med för jag är så nöjd och glad över allt jag har gjort. Jag har skaffat mig nya kontakter och kompisar vilket också är roligt.
Om jag skulle ge något råd till andra som söker eller skall åka på utlands APL så skulle det vara att verkligen njuta. Det är lätt att glömma hur bra man faktiskt har det och man kommer verkligen att sakna det när man kommer hem. Min praktik gav mig verkligen mersmak jag kommer definitivt söka ett jobb som detta när jag tagit studenten. Jobbet är ju aldrig samma från dag till dag även om uppgifterna skulle vara desamma. Tack till Erasmus+ och SRG för en oförglömlig upplevelse och resa och för möjligheten att se hur jobbet kan se ut om man lämnar de svenska gränserna, skulle inte byta bort den mot någonting!


Av Elin Lennartsson och Lukas Andersson SRG17 Flyinge
Läs mer om våra samarbetsstall >>
Hemsida Stal Rob Ehrens >>

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »