En studie i avvikande beteende

Lekfulla schimpanser, trötta älgar och hungriga tigrar. SRG16 har åkt från Sveriges Ridgymnasium i Varberg till Borås djurpark för att genomföra en beteendevetenskaplig studie i kursen Djurens biologi.

- Syftet med besöket är att eleverna ska uppmärksamma eventuella beteendestörningar som uppkommit av djurens liv i fångenskap, säger vår yrkeslärare Sjaunja Andersson som undervisar i kursen.


Upptäcka beteendestörningar
Under studiebesöket genomförde eleverna en så kallad beteendestudie.
- En beteendestudie går till så att eleverna får en viss tidsintervall på sig, i det här fallet 30 minuter, där de ska bevaka djurens beteende en gång per minut. Detta för att försöka utläsa diverse beteendestörningar. Därefter ska eleverna jämföra beteendet ifråga med det naturliga beteendet, säger Sjaunja.
Exempel på sådana beteendestörningar är att djur utför speciella rörelsemönster som inte fyller någon funktion. Det kan bland annat handla om att bita sig själv, också kallat självstympning.
- Sådana beteenden uppkommer när djuren inte har möjlighet att utföra sina naturliga behov och blir stressade av miljön de befinner sig i, säger Sjaunja.


Jättekul att komma bort från lektionssalen
Studiebesöket till Borås djurpark genomfördes som ett moment i kursen Djurens biologi även under förra våren och var mycket uppskattat bland eleverna. Att det blev just i maj månad även denna gång var ingen slump.
- Maj är en väldigt bra månad att åka till djurparken då det har fötts en massa små ungar. I år finns här exempelvis björnungar och igår föddes ett föl, säger Sjaunja.


Och studiebesöket är uppskattat av eleverna.
- Det är jättekul att komma bort från lektionssalen och få lite variation, säger Fanny Rosengren.
Klasskamraten Molly Rosén instämmer.
- Det är en rolig avslutning på kursen och man får mer förståelse för teorin som vi har lärt oss under året. Det blir konkret på ett helt annat sätt. Dessutom är det häftigt att vara så här nära magnifika djurarter.
Fanny instämmer.
- Här finns det djur som man bara har sett på TV-rutan innan.

Annelie Adamsdotter
Lärare
annelie.adamsdotter@ridgymnasium.nu

FLER NYHETER

”En upplevelse för livet”
”En upplevelse för livet”

De tog chansen och fick en resa de aldrig glömmer.

Läs mer »

”Läkaren sa att jag vore dum i huvudet om jag någonsin satte mig på en häst igen”
”Läkaren sa att jag vore dum i huvudet om jag någonsin satte mig på en häst igen”

Ridolyckan höll på att göra henne förlamad och krossa drömmen om att gå på ridgymnasium.

Läs mer »

Eleven som blev lärare och sen elev igen
Eleven som blev lärare och sen elev igen

Hon har hjälpt hundratals elever med division och variabler.

Läs mer »