”En upplevelse för livet”

De tog chansen och fick en resa de aldrig glömmer. Matilda Thonérfelth och Hilda Johansson har varit på utlandspraktik i Holland via Erasmus+ stipendium. - Jag hade gjort det igen. Alla dagar i veckan. Absolut, säger Mathilda.


Mathilda och Hilda är 18 respektive 17 år gamla och går på Sveriges Ridgymnasium i Varberg. I mars fick de möjlighet att åka till Holland för fyra veckors APL. Resan blev möjlig genom Erasmus+ som är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott.

- Visst var det pirrigt att åka, men så värt det! Säger Hilda.

Mathilda och Hilda genomförde sin APL på VHL Stables som är specialiserade på att utbilda hästar till Grand Prix-nivå.

- På VHL Stables jobbade vi med stallskötsel, var med på tävlingar, longerade, red ut, lösgalopperade, mockade hagar och förberedde hästar inför träning, säger Hilda.

- Vi trimmade inte och hoppade inte, men gjorde allt annat. Det var väldigt lärorikt och vi blev precis som vilka andra i teamet, säger Mathilda.

- Ja, vi kände oss verkligen inte som praktikanter. Dessutom var personalen på plats jättetrevliga, snälla och lätta att prata med, säger Hilda.

- Alla ston och valacker var snälla och trevliga att arbeta med. Hingstarna var… hingstar, skrattar Mathilda.


Bodde på anläggningen

Mathilda och Hilda bodde på anläggningen, i en lägenhet ovanpå ridhuset, och delade rum. Lägenheten delade de i sin tur med två svenskar och en norsk tjej.

- Det gick jättebra och alla var supertrevliga. Sen var det väldigt skönt att vara så nära stallet hela tiden och det tog bara tio minuter med cykel in till centrala Asten, säger Hilda.

- Och där ligger världens godaste glassbar, skrattar Mathilda och tillägger att de fått lära sig en massa nya häst- och glasstermer på engelska.


Blivit mer självständiga

Mathilda och Hilda är mycket nöjda med sin utlandspraktik, och det höga tempot på plats.

- Man får verkligen testa sig själv och tänja på sina gränser och det är bra. Då vet man vad man klarar av, säger Mathilda.

Hilda instämmer.

- Ja, man blir mer säker på sig själv genom att vara i stressiga situationer och pressa sig själv till max.

 


Praktiken har också gett tjejerna nya insikter om livet.

- Jag har absolut blivit mer självständig sedan vi kom hem och jag uppskattar mina föräldrars hjälp mer nu. Det handlar om alltifrån matlagning till tvättning och generella basic-grejer. Bara som att mamma jobbar till fem, tränar, kommer hem och lagar mat till oss alla. Det är sjukt duktigt jobbat! Säger Hilda.

Mathilda instämmer.

- Praktiken har verkligen fått oss att mogna. Det var väldigt lärorikt och en upplevelse för livet. Vi kommer absolut söka igen till hösten.

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »