Erasmus+ Evelina och Irma på Stal Heijligers

Evelina & Irma i SRG17 Varberg fick stipendium för att göra utlands-APL i Holland. "Känslan går inte att beskriva när jag fick veta att jag skulle få åka, den dagen fanns det inget som kunde dra ned leendet på mina läppar", skriver Irma. "Jag strävar alltid efter att lära mig mer och bli bättre och därför sökte jag stipendiet, men jag trodde inte att det var sant först och jag blev jätteglad när jag fick veta att jag skulle få åka till Stal Heijligers i fyra veckor", skriver Evelina.

Entrén till stallet

Stal Heijligers
Irma: "Den 1 oktober tog jag tåget från Varberg till Köpenhamns flygplats, spänd och förväntansfull. På tåget mötte jag upp några andra stipendiater. Allt rullade på bra med flyget och när vi kom fram till ”Schiphol Airport” i Amsterdam tog vi ett tåg till Helmond. I Helmond blev vi upplockade av Nina. Vi fick ett varm välkomnande och Nina var trevlig och lätt att prata med direkt. Då klockan var runt 17–18 på eftermiddagen körde Nina oss direkt till ”Hotell Nobis”  i Asten där vi skulle bo. Personalen på hotellet har bemött oss på bästa sätt sen första dagen. Efter att ha försökt få en bra natts sömn, med nerver och fjärilar i magen hämtade Nina upp oss utanför hotellet nästa morgon runt kl.8."

Evelina: "Stal Heijligers är ett försäljningsstall inriktat på hoppning och som drivs av Nina Fortgens & Rob Heijligers. De köper in unghästar, utbildar och tävlar dem och sedan säljer dem vidare. De föder även upp ett fåtal egna hästar. Anläggningen består av ett stort stall uppdelat i två stallgångar med ca 26 boxar i varje stallgång. Mellan stallen finns ett ridhus. De har även en ridbana utomhus, en skrittmaskin, två paddockar till för longering, en gruspaddock, fem mellanstora gräshagar, en lite större gräshage och lösdrift för ston, föl och åringar."


Varierande arbetsuppgifter

Evelina: "Vi jobbade sex dagar i veckan och fick göra allt möjligt under vår APL-period. Vi mockade, fodrade hö och majs, la in ny halm i halmboxarna, sopade, tvättade och gjorde i ordning hästar inför tävling eller för visning för kunder, red, longerade, följde med och hjälpte till på tävling, hjälpte till att visa häst vid veterinärbesiktning, klippte hästar, tog ut/in hästar ur paddock, skritt och hage, putsade utrustning och mycket mer."

Irma: " Med jämna mellanrum kom det kunder till stallet som skulle provrida. Då skulle hästen vara väl borstad, ha tvättade ben och helst knoppad man. Det för att få intrycket av ett proffsigt och välordnat försäljnings-stall.
Det hände ofta att jag fick följa med på tävling. Första gångerna var jag både osäker och oerfaren, men det gick över efterhand när jag började förstå rutiner och lärde känna hästarna. Första tävlingen vi var på hade vi med fem hästar i lastbilen varav en hingst. Det var spännande och för min del nytt då jag varken har tävlingserfarenhet eller hanterat hingstar mycket förut. Som tur var, var det jag, Evelina och Alma, en av stallpersonalen, som agerade hästskötare åt Rob. Det blev en sen kväll men mycket lärorik."

Dax att klippa

Kul men krävande
Irma: "Jag tycker att praktiken har varit riktigt kul, men krävande i vissa fall. Det har varit kul att lära känna alla människor och få se en helt annan hästkultur. Jag som är oerfaren i tävlingssammanhang har fått se och lära hur det går till på större tävlingar med många hästar inblandat. Det bästa och sämsta går inte att lista då allt varit så annorlunda och spännande, allt har varit både det bästa och det sämsta det är en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord!"

Evelina: "Det bästa med praktiken måste enligt mig ha varit när vi följde med på tävling, trots att det ibland kunde bli ganska sent. Jag själv tävlar mycket och därför var det lite extra kul att följa med och se hur det går till på en hopptävling i Holland. Det var också väldigt kul att vi fick rida många olika typer av hästar. Sedan var personalen oerhört trevlig vilket också kändes väldigt bra."

Alma som arbetar på Stal Heijligers (tidigare SRG elev) samt Evelina och Irma

Goda råd
Irma: "Mina råd till andra stipendiater är att bara vara sig själv och våga göra fel. Det bästa du kan göra om du är osäker är att fråga. Får du åka till Stal Heijligers fråga hellre fem gånger för mycket än en för lite då de alltid är glada i att svara och att hjälpa till. Det kan kännas som att man är tjatig men hellre det än att råka ut för en olycka. ”Learning by doing” är ett motto som skulle passa bra in på Stal Heijligers, man blir verkligen en i teamet och får prova på mycket olika saker och det händer alltid något nytt!"

Evelina: "Mina råd till andra som ska åka på utlands-APL är nog att vara förberedda på att hästhållningen inte ser exakt likadan ut som hemma i Sverige. I ett stort försäljningsstall med många hästar som ska ridas dagligen är det viktigt att saker och ting går fort. Man kan inte gå och dra benen efter sig och man måste ibland ta lite egna initiativ för man har inte alltid tid att gå och fråga. Man måste vara uppmärksam och kolla på hur de andra gör så lär man sig fort.
Jag tycker definitivt att praktiken gav mersmak då det var väldigt kul och man lärde sig väldigt mycket, men samtidigt var det väldigt påfrestande då man jobbar långa dagar och blir trött."

Bästa kompisar

Fantastiskt och lärorikt
Irma: "Det sista jag vill skriva är TACK! Tack Erasmus+ och SRG för denna fantastiska upplevelsen, det har varit fantastiskt på många sätt! Även om det ibland var tufft och slitigt när jag väl satt mitt i det, men nu i efterhand skulle jag inte vilja att det var på ett annat vis! Det är en möjlighet och jag hoppas verkligen att fler ska få ta del av samma äventyr som jag fått uppleva."

Evelina: "Jag vill säga ett stort Tack till Erasmus+ och SRG för möjligheten att åka på utlands-APL! Det har varit extremt roligt, lärorikt och uppskattat."

Av Evelina Sjövald och Irma Roxling SRG17 Varberg

Läs mer om vårt samarbete med Erasmus+ >>
Länk till Stal Heijligers >>

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »