Erasmus+ Tildas reseberättelse från VHL Stables

Redan när jag började på SRG och fick reda på att det fanns möjlighet att söka stipendium från Erasmus+ för att göra praktik utomlands, visste jag att jag skulle söka. Så jag sökte och jag fick stipendiet! När mailet kom och det stod att jag skulle få åka till Holland i oktober blev jag väldigt glad och exalterad. Jag skulle alltså få spendera fyra veckor i ett tävlingstall i Holland, hur häftigt är inte det egentligen? Mamma grät lite, men var ändå lika glad som jag över att jag skulle få åka.

Ponnysarna Jens och Poppy

Valde att åka ensam
Jag bestämde mig lite spontant under min intervju med min lärare att jag faktiskt ville åka själv. Jag ville alltså åka helt själv till ett land jag aldrig varit i innan, jobba och lära känna människor jag aldrig träffat innan på egen hand. Ja, men varför inte. Riktigt bra blev det, och jag ångrar inte att jag åkte själv alls. Jag är inte så social av mig och har inte jättelätt för att bara gå fram till människor och börja prata eller ta kontakt. Känner jag mig rätt, så ifall jag hade åkt ner med en kompis hade jag förmodligen klamrat mig fast vid denne och inte riktigt visat praktikplatsen vad jag faktiskt kan och vill, samt inte heller lärt känna personerna där så bra som jag gjort.

Varmt hade vi en helg

VHL Stables
Företaget drivs av den svenska hoppryttaren Erika Lickhammer tillsammans med hennes man Joris. På gården finns det allt från avelsston med föl, unghästar som ska ridas in och utbildas, till tävlingshästar på internationell nivå. Hästarna på gården är lite uppdelade mellan Erika och Joris. Det är Joris som rider in och utbildar unghästarna samt tävlar dem upp till en viss nivå. När de är redo för att gå över till de internationella banorna, är det Erika som tar över. Alla hästar får göra mycket varierat arbete, allihop rids eller skrittas ut, hoppar, markarbete/ dressyr och longeras.

Ett av stallen

Boende
Jag bodde tillsammans med två svenska tjejer i en lägenhet på gården. Där var gemensamt kök och vardagsrum och det fanns fyra rum i korridoren mittemot varandra. Varje rum hade eget badrum med dusch, så man slapp i alla fall dela badrum, skönt. Sen var där även en liten tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare, samt extra kyl och frys. Hela lägenheten var fräsch och trevlig att bo i. Trillade man ur sängen landade man i princip i stallet, vilket var väldigt skönt, för man slapp tänka på att man var tvungen att ta sig till stallet varje morgon. Man var liksom alltid ”hemma” ifall det skulle vara något.

Zam, stallets ena hingst. Här sovandes på min fot när jag skulle in och byta täcke

En i teamet
Det som var bäst med praktiken var att jag under fyra veckors tid fick känna att jag var en i teamet. Jag fick göra allting som alla andra som jobbade i stallet gjorde, så som alla typiska stallsysslor och göra i ordning hästar för ridning. Men jag fick också rida en hel del, longera och vara med på internationell hopptävling vilket var riktigt kul att se. Klart att jag även fick göra lite tråkigare och mindre kul grejer också, rensa brunnen vid spol-platserna till exempel, men där var vi fler som hjälptes åt. De satte aldrig mig på en massa konstiga uppgifter bara för att jag var praktikant.

En av gräshagarna

Lärorikt och roligt
Kort och gott har jag haft en väldigt rolig och lärorik praktik, och jag måste säga att det tog emot att behöva åka därifrån när den var slut. Tips till dig som funderar på att söka stipendium från Erasmus+, gör det. Det är långa dagar och mycket jobb, det måste man vara medveten om, men det är väldigt lärorikt och man får se och vara med om en hel del. Kommer man till ett ställe där man verkligen trivs, kommer fyra veckor flyga förbi. Det är verkligen värt att söka, ni kommer inte att ångra det! 

Soluppgång på gården

Tack till Erasmus+, Erika & Joris samt till min skola för att jag fick möjligheten att göra detta!
Av Tilda Sandström SRG17 Svedala

Läs mer om vårt samarbete med Erasmus+ >>

Länk till VHL Stables >>

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »