”Hästen får inte vara en konkurrent som man vill vinna över”

Elever från vår skola i Kungsbacka har gjort studiebesök på Marcusa Gård för att följa hur Stefan Jansson utbildar sina unghästar.

- Ingen häst är född ridhäst, säger Stefan, VM-medaljör och B-tränare i dressyr samt en av våra gästtränare.

Praktisk förädling
Stefan har haft stora framgångar på hästryggen, däribland bronsmedalj på Unghäst-VM i Tyskland 2002 och segrare i Breeders Trophy för sjuåriga hästar i dressyr 2017. Han äger och förädlar idag flertalet unghästar i olika åldrar samt tränar elever upp till Grand Prix dressyr.
- Syftet med studiebesöket är att få ta del av Stefans erfarenhet och kunskap. Hur han jobbar med nya hästar och hur progressionen ser ut, säger Anna Modée, dressyrlärare på Sveriges Ridgymnasium.
- I kurserna Idrottspecialisering 1 och Ridning 2, ingår det att utveckla sin kunskap om metoder och teorier för träning samt kunskaper om hästars utbildning och vi valde att lägga en del av momenten som ett studiebesök.
Anna betonar vikten av att både få se och lyssna på hur förädling går till rent praktiskt. Ett upplägg som uppskattas av eleverna.
- Det är alltid kul att åka iväg och uppleva någonting nytt. Framförallt är det lärorikt att se hur andra människor arbetar och hur det ser ut på nya anläggningar, säger Tua Westerlund som går tredje året på SRG.

Hänsyn till olikheter
Under clinicen presenterades tre unghästar med olika styrkor och svagheter. Olikheter som Stefan uppmärksammar och utgår från i sin träning.
- Man måste ta hänsyn till hästarnas olikheter och komma ihåg att det krävs mycket tålamod att jobba med unghästar. Det gäller att läsa av och vara mottaglig för hästens unika behov av träning och vilopauser. För mig är det viktigt att ha en hållbar häst och då är det ovärderligt att veta vilka faktorer som påverkar hållbarheten.
Stefan menar att dagens hästar är mer känsliga än tidigare.
- Aveln har gått framåt och hästarna har fin energi, men de är också mer känsliga och mer vakna än tidigare. Det innebär att man måste räkna med att det tar mycket tid att arbeta med unghästar. Med det sagt så måste man inte hinna rida varje dag, men man måste hålla på med hästen varje dag. Även om det bara är en kvart. Det handlar om att bygga upp förtroendet och få hästen att ta emot träningen och utbildningen.

Säkerheten först
Stefan har arbetat med hästar i över tjugo år och utbildat unghästar under större delen av dem, men släpper aldrig på säkerhetstänket.
- Jag jobbar sällan ensam med hästarna. Är hästen väldigt grön så är jag absolut inte själv. Säkerheten är alltid viktig, men framförallt med unghästar. Är man ensam finns det ingen som kan rycka in och hjälpa till om det behövs.
Han betonar också vikten av att våga be om hjälp.
- Bästa rådet om man ska börja arbeta med unghästar är att ta emot hjälp. Förädling kan gå fel av många olika orsaker. Det kan vara en sadel som inte passar eller att man inte lägger märke till att hästen växer. Det är många faktorer som spelar in och man kan inte vara såväl hovslagare som veterinär som ryttare. Man måste helt enkelt våga ta hjälp.

Samarbeta med hästen
Stefan förklarar att ingen häst är född ridhäst utan att det handlar om att få hästen att vilja bli ridhäst.
- En positiv inställning är viktig hos en häst och det skapas genom ett samarbete med hästen. Hästen får inte vara en konkurrent som man vill vinna över utan det är viktigt att man tänker på den som en arbetskamrat. Man måste bli ett lag. Med det sagt vill man också ha en lagledare.

Hur lyckas man med det då?
- Jo, genom att låta hästen lära känna sin ryttare och acceptera denna som lagledare, säger Stefan.

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »