Kungsbackaelever till final i Ung SWB Cup

Den 16 oktober åkte vi till Strömsholm och finalen i Ung SWB Cup med fem elever. Fyra elever som skulle tävla och en elev som var med som hejarklack.


Inför denna tävling har eleverna tränat ihop med yrkeslärarna; Amanda, Ida och Stina på de moment som ingår, dvs. bedömning i löshoppning, exteriörbedömning, visning av häst vid hand, grooming samt teoretiska frågor. Det var en lång resa till Strömsholm och det var ganska trötta elever och lärare som kom fram till vandrarhemmet i Strömsholm. Restiden användes till att förhöra varandra på de teoretiska frågorna som morgondagen skulle börja med.

Grooming av tilldelad häst.

Tävlingsdagen startade med att alla lagen samlades i Knytpunkten. Där gavs en genomgång över hur dagen var planerad, sedan var det dags för det teoretiska provet där eleverna skulle svara enskilt på 20 frågor. Efter det blev varje lag tilldelade en häst som skulle groomas på 40 minuter med bland annat knoppar, rykt och puts. Varje lag visade upp sitt resultat för domarna där de fick en bedömning med poäng.

Bedömning pågår.

Peppning inför visningen av häst vid hand.

Det tredje tävlingsmomentet var löshoppning där de tävlande fick se två visningshästar. Domarna bedömde hästarna så att de tävlande fick höra hur de tänkte kring sin bedömning. Därefter var det de tävlandes tur att göra egna bedömningar på tre andra hästar. Tävlingen gick ut på att sätta sina poäng så nära domarnas som möjligt.
Tävlingsmoment nummer fyra var exteriörbedömning, här fick eleverna först titta på en häst ihop med domaren för att sedan göra egna exteriörbedömningar på två andra hästar som visades upp. Även i detta momentet skulle de tävlande sätta sina poäng så likt domarnas som möjligt.

Sista putsen innan visning.

Dagens sista tävlingsmoment var visning av häst vid hand. De tävlande fick en häst som de skulle visa upp för domarna och poängsattes på hur de visade hästen i ex. skritt och trav.


När alla moment var utförda räknades poängen ihop, både individuellt och för varje lag. För oss i Kungsbacka slutade det med en förstaplacering för laget i momentet löshoppning, en tredjeplacering individuellt i löshoppning för Elin Lagerlöf, samt alla rätt på det teoretiska provet för eleverna Alma Järpemark och Matilda Svenrot.

Det var ett glatt och nöjt gäng som åkte hemåt efter tävlingsdagen på Strömsholm!

Deltagare:
Tävlande: Amanda Ström, Alma Järpemark, Elin Lagerlöf, Matilda Svenrot
Hejarklack: Emilia Lindvall samt yrkeslärarna Amanda Fredin och Ida Lindblom som var med eleverna på resan och även har skrivit reportaget.

FLER NYHETER

Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup
Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup

En tävling full av hästkunskap under en hel dag.

Läs mer »

SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje
SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje

Det är en helt vanlig dag på Sveriges Ridgymnasium i Svedala.

Läs mer »

Svedala - SRG satsar och bygger ut
Svedala - SRG satsar och bygger ut

Vi satsar större på vår anläggning Bökebergs Gård & Arena och planerar att ta emot fler elever med p...

Läs mer »

Blivande lärare i skolbänken
Blivande lärare i skolbänken

2012 visade en doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet att kvinnor som jobbar i stall utvec...

Läs mer »