Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också spännande och stärkande.

Ria Hedell, 18 år, är en av våra elever som flyttat hemifrån för att bo närmare skolan.
- Det var lite svårt i början, men inte lika svårt som jag hade föreställt mig. Jag var ju redan van att ta mycket eget ansvar för mig själv och mina hästar, säger Ria och slår sig ner i den gråa bäddsoffan.

Från Orust till Trönninge
Ria flyttade från föräldrahemmet på Orust i Bohuslän till Varberg i Halland. Hon bor nu i en nybyggd stugby i Trönninge där skolan arrenderar tio stugor.
- Jag bor i en modern stuga med två sovrum och ett gemensamt kök och vardagsrum.  Jag har haft andra boenden tidigare, men det här är det absolut bästa. Man lever självständigt i sin stuga, men man har ändå nära till grannar och hyresvärden bor endast en kilometer därifrån. Det är bara att smsa om det är något, och hans fru jobbar dessutom som kurator på skolan, säger Ria och pekar ut genom fönstret mot skolans riktning.

Aldrig helt ensam
Att man som nyinflyttad aldrig är helt ensam är någonting som Ria betonar vid flertalet tillfällen.
- Det är en träningssak att bo hemifrån, men det gäller också att förstå att det finns ett stort kontaktnät runt om. Jag hade exempelvis kunnat ringa femton personer på skolan som hade ställt upp och kört mig till vårdcentralen eller liknande om jag behövde det, säger Ria glatt.


Planerade aktiviteter
Det finns dessutom flertalet ordnade aktiviteter för de som flyttat hemifrån för att främja gemenskap och lokalkännedom.
- Vi har någonting som heter After School. Det är en grupp där det ordnas aktiviteter för oss som flyttat hemifrån. Till en början vet man ju inte var närmsta postlåda eller mataffär ligger. Då åker man runt och tittar. På After School har vi även pratat med polisen och besökt en ungdomsgård, säger Ria.
Det finns också en fritidsgrupp på Facebook för de elever som flyttat hemifrån.
- Madde, som är boendeansvarig, kan skriva och fråga om man vill åka med till Ullared eller följa med till ICA eller göra någon annan aktivitet. Då är det bara att skriva upp sig om man vill och så drar vi iväg, säger Ria som gärna handlar bakplåtspapper och fryspåsar på Gekås.

”En kompis direkt”
I stugbyn i Trönninge bor eleverna två och två. Någonting som Ria ser många fördelar med. Särskilt när man som elev börjar årskurs ett.
- Man får en kompis direkt som man kan vända sig till i klassen. Dessutom så lär man sig hur andra fungerar och så får man gemensamt bestämma och kommunicera kring boendet, säger Ria.

Oroade föräldrar
Även föräldrarna till de båda eleverna som delar stuga brukar få bra kontakt.
- Ofta finner föräldrarna varandra i sin gemensamma oro för deras ”lilla hjärtegryn som ska flytta hemifrån”. De är vanligtvis oroliga för att barnen inte vet hur en tvättmaskin fungerar. Men det lär man sig fort. Det är lätt när man vet och väldigt svårt när man inte vet, säger Ria med en axelryckning.

Att flytta hemifrån kan kännas läskigt, men Ria menar att det är en rädsla som är värd att övervinna.
- Man är mer självständig än man tror, och det är jättebra för sin personliga utveckling att flytta hemifrån. Man lär sig mycket om sig själv som man inte visste innan och man lär sig ta ansvar om man inte redan kan det, säger Ria och reser sig upp för att vattna blommorna.

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »