Populärt med utlandsflytt efter studenten

Studenter från Sveriges Ridgymnasium är spridda över hela Sverige, och resten av världen. Många väljer nämligen att arbeta utomlands efter avslutade studier. - Ända sedan jag var liten har jag drömt om två saker; att jobba som beridare och att bo i Los Angeles. Jag skulle definitivt säga att jag lever drömmen nu, säger före detta eleven Emmie Sjödahl.

Emmie Sjödahl tog studenten i våras och arbetar numera som beridare i ett tävlings- och försäljningsstall strax utanför Los Angeles. Hon ser idag många fördelar med sitt gymnasieval.


- Mina år på Sveriges Ridgymnasium har absolut förberett mig inför den här utlandsflytten. Jag skulle säga att APL-perioderna har gjort mig självständig, stallturerna på hemmaplan har gett mig disciplin och sen ska man ju inte glömma all teoretisk kunskap som jag har fått med mig efter tre år. Vi hade bland annat ridlektioner på engelska och ”glosor” för att lära oss hästtermer på engelska.

Att flytta hem till Sverige igen har Emmie Sjödahl inga planer på i dagsläget.

- Kanske blir det om en månad eller om ett år eller ännu längre. Det får tiden utvisa helt enkelt.

Emmie i LA.

Tacksam för APL-perioderna

Även före detta klasskamraten Hanna Nennesson befinner sig utomlands, men i en liten stad utanför Paris där hon arbetar för Alexander Zetterman.

- Jag är här för att utvecklas i ridningen och för att få se och lära mig massor. Jag rider mycket och är med i de dagliga rutinerna i stallet. Att få chansen att vara hos en så rutinerad ryttare är riktigt kul och lärorikt, säger Hanna Nennesson.

I likhet med Emmie Sjödahl ser hon många fördelar med att ha gått på Sveriges Ridgymnasium.

- Jag är väldigt tacksam för APL-perioderna där vi fick chansen att själva välja praktikplats efter vad som intresserade oss och vi fick också en större inblick i vardagen i olika stall och verksamheter. Med Erasmus+ fick jag dessutom chansen att åka en månad till Holland på praktik. Det gav mersmak på att jobba utomlands.

Hanna i Frankrike.


Uppmuntrar utlandspraktik

Att arbeta utomlands är någonting som uppmuntras på Sveriges Ridgymnasium. Inte minst genom EU-projektet Erasmus+ där elever får möjlighet att göra praktik utomlands.

- EU programmet Erasmus+ är skapat för ungdomar som är intresserade av att möta ett annat lands kultur, arbetsmiljö och arbetskultur. Att praktisera utomlands stärker elevernas anställningsbarhet vilket i sin tur har effekt på den lokala, regionala och nationella arbetslöshetsstatistiken. Eleverna får även ett bredare kontakt- och nätverk som leder till framtida arbete för dem själva och andra elever, säger Eva Lundgren, ansvarig för Erasmus+ på Sveriges Ridgymnasium.

Annelie Adamsdotter
Lärare - Föräldraledig
annelie.adamsdotter@ridgymnasium.nu

FLER NYHETER

Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup
Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup

En tävling full av hästkunskap under en hel dag.

Läs mer »

SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje
SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje

Det är en helt vanlig dag på Sveriges Ridgymnasium i Svedala.

Läs mer »

Svedala - SRG satsar och bygger ut
Svedala - SRG satsar och bygger ut

Vi satsar större på vår anläggning Bökebergs Gård & Arena och planerar att ta emot fler elever med p...

Läs mer »

Blivande lärare i skolbänken
Blivande lärare i skolbänken

2012 visade en doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet att kvinnor som jobbar i stall utvec...

Läs mer »