Populärt med utlandsflytt efter studenten

Studenter från Sveriges Ridgymnasium är spridda över hela Sverige, och resten av världen. Många väljer nämligen att arbeta utomlands efter avslutade studier. - Ända sedan jag var liten har jag drömt om två saker; att jobba som beridare och att bo i Los Angeles. Jag skulle definitivt säga att jag lever drömmen nu, säger före detta eleven Emmie Sjödahl.

Emmie Sjödahl tog studenten i våras och arbetar numera som beridare i ett tävlings- och försäljningsstall strax utanför Los Angeles. Hon ser idag många fördelar med sitt gymnasieval.


- Mina år på Sveriges Ridgymnasium har absolut förberett mig inför den här utlandsflytten. Jag skulle säga att APL-perioderna har gjort mig självständig, stallturerna på hemmaplan har gett mig disciplin och sen ska man ju inte glömma all teoretisk kunskap som jag har fått med mig efter tre år. Vi hade bland annat ridlektioner på engelska och ”glosor” för att lära oss hästtermer på engelska.

Att flytta hem till Sverige igen har Emmie Sjödahl inga planer på i dagsläget.

- Kanske blir det om en månad eller om ett år eller ännu längre. Det får tiden utvisa helt enkelt.

Emmie i LA.

Tacksam för APL-perioderna

Även före detta klasskamraten Hanna Nennesson befinner sig utomlands, men i en liten stad utanför Paris där hon arbetar för Alexander Zetterman.

- Jag är här för att utvecklas i ridningen och för att få se och lära mig massor. Jag rider mycket och är med i de dagliga rutinerna i stallet. Att få chansen att vara hos en så rutinerad ryttare är riktigt kul och lärorikt, säger Hanna Nennesson.

I likhet med Emmie Sjödahl ser hon många fördelar med att ha gått på Sveriges Ridgymnasium.

- Jag är väldigt tacksam för APL-perioderna där vi fick chansen att själva välja praktikplats efter vad som intresserade oss och vi fick också en större inblick i vardagen i olika stall och verksamheter. Med Erasmus+ fick jag dessutom chansen att åka en månad till Holland på praktik. Det gav mersmak på att jobba utomlands.

Hanna i Frankrike.


Uppmuntrar utlandspraktik

Att arbeta utomlands är någonting som uppmuntras på Sveriges Ridgymnasium. Inte minst genom EU-projektet Erasmus+ där elever får möjlighet att göra praktik utomlands.

- EU programmet Erasmus+ är skapat för ungdomar som är intresserade av att möta ett annat lands kultur, arbetsmiljö och arbetskultur. Att praktisera utomlands stärker elevernas anställningsbarhet vilket i sin tur har effekt på den lokala, regionala och nationella arbetslöshetsstatistiken. Eleverna får även ett bredare kontakt- och nätverk som leder till framtida arbete för dem själva och andra elever, säger Eva Lundgren, ansvarig för Erasmus+ på Sveriges Ridgymnasium.

Annelie Adamsdotter
Lärare - Föräldraledig
annelie.adamsdotter@ridgymnasium.nu

FLER NYHETER

ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!
ELEVBOENDE VID YDDINGESJÖN!

Bökeberg: Till höstterminen -20 erbjuder vi möjlighet för elever att bo på Yddinge Strand som ligger...

Läs mer »

SRG Student 2020
SRG Student 2020

På grund av de rådande omständigheterna har SRG avvaktat så länge som möjligt att ta beslut angående...

Läs mer »

Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor
Öppet hus- live webinar för alla SRG skolor

Här hittar du inspelade live webinar, från maj 2020, för SRG Flyinge, Lund, SRG Svedala, Bökeberg, S...

Läs mer »

Tävling! SRG Quiz
Tävling! SRG Quiz

Tävling främst för dig mellan 14 och 19 år.

Läs mer »