Ulrika Bidegård – populär hopptränare i Varberg och Kungsbacka

Ulrika Bidegård är hästtjejen som började rida på sin pappas travhästar. Först som 11-åring fick hon sin första ponny, en ridskoleponny, som mycket passande hade namnet Teacher.

Ponnyn byttes så småningom ut mot ridhästar och Ulrika hade en framgångsrik Junior- och Young Rider tid med landslagsuppdrag och deltagande i EM. 
Den person som inspirerat Ulrika mest längs vägen är helt klart Nelson Pessoa.  
- Jag skulle stanna och träna hos Pessoa i Belgien under tre månader men blev kvar i 10 år, berättar Ulrika. Hon beskriver Nelson som en fantastisk ryttare och hästmänniska med mjuk ridning och små hjälper. Han var noga med känslan i ridningen, det skulle kännas rätt. 
- Sedan var han en tuff tränare också, skrattar Ulrika. Om du hade för långa tyglar så klippte han av dem, satt du för tungt i sadeln så hade han häftstift osv. Klädseln var viktig, hel och ren skulle man vara! Men tiden var inte lika viktig, han var nästan alltid en timme sen till träningen – som en riktig Brasilianare!

Under tiden Ulrika bodde och tränade hos Pessoa så red hon på de flesta stora tävlingar i Europa med hästarna Massada och Shouman. Världscuptävlingar och stora Grand Prix ligger på meritlistan,1992 försvarade Ulrika och Massada de svenska färgerna vid OS i Barcelona. 
Numera är Ulrika tillbaka i Sverige sedan flera år och driver träningsverksamhet och inackorderingsstall i Vallda utanför Kungsbacka. Det finns 13 hästar på gården och fem av dem tränas och tävlas av dottern Cajsa.

Varje torsdag tillbringar Ulrika i Varberg på Sveriges Ridgymnasium. Hon undervisar i Specialidrott 1 och 2 för årskurs 1 till 3 i hoppning.  
- Det är jätteroligt och inspirerande att komma och ha hoppträning för eleverna på gymnasiet. Eleverna som läser NIU (Nationell Idrottsutbildning) vill verkligen lära sig och är ivriga på att utvecklas. Dessutom är det en trevlig stämning på SRG och bra personal som arbetar för elevernas och hästarnas bästa.


Kort och gott om Ulrika Bidegård:
Bor: Hästgård i Vallda
Ålder: 51
Familj: Sonen Calvin, fotbollsspelare och dottern Cajsa tävlingsryttare.
Favoritställe: Belgien! För att jag bott där länge och för att de har god mat.
Dold talang: Ingen speciell... Ganska bra på att laga mat!

FLER NYHETER

Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup
Fina framgångar i finalerna för Ung SWB Cup

En tävling full av hästkunskap under en hel dag.

Läs mer »

SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje
SRG Svedala – En skola som genomsyras av kvalitet, delaktighet och glädje

Det är en helt vanlig dag på Sveriges Ridgymnasium i Svedala.

Läs mer »

Svedala - SRG satsar och bygger ut
Svedala - SRG satsar och bygger ut

Vi satsar större på vår anläggning Bökebergs Gård & Arena och planerar att ta emot fler elever med p...

Läs mer »

Blivande lärare i skolbänken
Blivande lärare i skolbänken

2012 visade en doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet att kvinnor som jobbar i stall utvec...

Läs mer »