Vicki Rydenfors är tidigare elev vid Sveriges Ridgymnasium på Bökeberg i Svedala. Här med hästen Wolfgang f. 2015 e. Castlelawn Captain Junior ue. Diamond Serpent

Vicki bor och har sin hästverksamhet i en härlig omgivning i Hyby, Klågerup, precis i utkanten av den stora, vackra och lummiga bokskogen i Skåne. Hon har bott på gården i hela sitt liv och hennes stora dröm gick i uppfyllelse när hon startat upp sin verksamhet Twighills Sporthorses. Vicky tog studenten 2020 vid Sveriges Ridgymnasium i Bökeberg, Svedala. Skolan ligger endast ett par kilometer från hennes gård.

Vickis bästa minnen från gymnasieskolan har såklart med hästar att göra och det hon minns bäst är när hon med hjälp av lärare Annsie efter lång tid och många lektioner lyckades få skolhästen ”Kulan” att hoppa blå hinder utan att titta och vänja sig vid dem först. På den tiden saknade ”Kulan” förtroende för hinder och det var så roligt ”som pricken över i” när de övningarna satt och hästen kände sig trygg, säger Vicki.

Det som var extra spännande under skoltiden var Erasmus+-praktik utomlands i Holland och i Belgien samt den allra första praktiken som Vicky gjorde på Kungliga Hovstallet. På Hovstallet var det extra spännande att se hur de miljötränade sina hästar inför uppdrag och oväntade händelser. Vicki fick också åka häst och vagn, träffa kungen och vara med och hämta en premiärminister under vistelsen i Stockholm!

Efter gymnasiet har Vicki arbetat hos Eamon Hickey, på Glommens Hoppcentrum i Falkenberg, och lärt sig väldigt mycket om unghästar samt hur man handskas med hästar och även hur man tränar hästar om man jobbar ensam med dem. Vicki berättar att hon fått rida mycket och träna på ansvar. Allt detta är mycket givande att ha med sig i den nystartade hästverksamheten.

Arbetet med att träna hästar och driva hästverksamhet är långsiktigt, stort fokus ligger på hoppning och på unghästar vilket möjliggörs både med tanke på fina uteridningsmöjligheter, en stor ridbana och ett stort ridhus. Inackorderingar välkomnas på gården. Vicky rider idag ca 8 hästar om dagen och gör även allt omkring själv, såsom bokföring och skötsel av hästarna. En utmaning med utbildningen av hästar är till stor del att se resultaten och få känna sig delaktig i att följa med även när hästarna inte är kvar i hennes regi.

I planen för den närmaste framtiden ligger att sälja fler av de egna hästar och  ta emot fler inridningshästar. Det finns också planer på ett samarbete med företaget Hel Concept som tillhandahåller stationär infraröd värme och färgljus för hästars välbefinnande och prestation.

Under sommaren har Vicki hästen Wolfang (aka Wolfie), 7 år, under utbildning, hästen ägs av Sveriges Ridgymnasium.
– Wolfie behöver tränas och utbildas för att passa till flera olika ryttare, säger Vicki och klappar hästen. - Det är så roligt att få förtroende från SRG att träna hästen!

Vid frågan om dold talang skrattar Vicki och säger:
- Jag är väldigt duktig på att ställa ut katter! Jag kan hålla dem i alla lägen! Och vi föder upp raskatter här på gården.

Text och foton: Karin Hero